Şapte secţii de votare din judeţ nu au operatori de calculator pentru alegerile locale

Cinci comune sălăjene figurează cu deficit de operatori de calculator pentru secţiile de votare organizate pentru alegerile locale din 5 iunie, potrivit unui comunicat al Autorităţii Electorale Permanente. Este vorba despre Carastelec, Gârbou, Românaşi, Letca şi Someş-Odorhei, secţiile de votare de aici având nevoie de şapte operatori. În schimb, nu există probleme în ceea ce priveşte asigurarea experţilor electorali.
AEP a informat că până în 14 aprilie 2016, la nivel naţional au fost înregistrate 53.337 de cereri din partea persoanelor care doresc să facă parte din Corpul experţilor electorali, din cadrul căruia vor fi desemnați prin tragere la sorţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora. Necesarul de experţi electorali nu este îndeplinit în 245 de localități din ţară, 24 dintre ele figurând cu nicio cerere înregistrate pentru această funcție. Printre județele cu cele mai multe localităţi care înregistrează deficit de experți electorali se numără Dâmbovița (49 de localități), Bihor (18 localități), Dolj (15 localități), Argeș și Ialomița (câte 11 localități).
Până în 14 aprilie, 38.086 de persoane depuseseră cereri pentru a deveni operatori de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, 30.011 dintre ele fiind admise.
Pentru cele 18.597 de secții de votare existente sunt necesari 23.637 de operatori, se mai arată în comunicatul AEP. Sursa citată mai precizează că în 196 de unități administrativ-teritoriale se înregistrează deficit de operatori de calculator, iar în opt dintre acestea nu există niciunul admis.
Conform prevederilor HG nr. 53/2016, „operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare primeşte o indemnizaţie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de cinci zile”.

Primele alegeri monitorizate pentru prevenirea votului ilegal
La alegerile locale din 2016 va fi implementat pentru prima data Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Sistemul respectiv are un rol instrumental în asigurarea integrităţii procesului electoral, facilitează verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, semnalează tentativele de vot ilegal, facilitează exercitarea dreptului de vot, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezența alegătorilor la vot. În acest sens, operatorii vor avea în gestiune o tabletă, cu care vor scana codurile numerice ale alegătorilor, pentru ca apoi să verifice corectitudinea preluării respectivelor informaţii. După validare, ei au obligaţia să comunice preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare mesajele şi semnalările returnate de SIMPV, dar şi să introducă şi să transmită electronice datele din procesele-verbale privind consemnarea și centralizarea rezultatelor votării.
Pentru a putea fi operator de calculator al secţiei de votare, solicitantul trebuie să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România, să cunoscă limba română, scris şi vorbit, să aibă minim 18 ani, capacitate deplină de exerciţiu, să fi absolvit învăţământul general obligatoriu şi cunoştinţe de bază în tehnologia informației.
Selectarea operatorilor de calculator se realizează pe baza examinării practice a următoarelor competenţe: utilizarea noțiunilor de bază ale tehnologiei informaţiei; introducerea şi validarea datelor; prelucrarea datelor; utilizarea internetului şi a poştei electronice; utilizarea echipamentelor periferice şi asigurarea confidenţialităţii şi securităţii datelor.
Cei interesaţi se pot adresa biroului judeţean al AEP, filialei AEP din localitatea de domiciliu sau reşedinţă, primăriilor sau Prefecturii.

Leave a Comment